Translate

Recepti


SOŠKA POSTRV NA TRŽAŠKI NAČIN
Postrv očistimo, posolimo po očiščenem delu ter jo položimo na vroč žar. Na vročem olivnem olju jo na eni strani pečemo do zlato-rumene barve in nato hitro obrnemo. Čas pečenja je močno odvisen od velikosti naše ribice, ni pa nikoli krajši od 15 minut. Da smo postrv pekli dovolj dolgo, lahko preverimo tako, da pogledamo v notranjost ribe - okoli okostja ne sme biti nobenih področij rožnatega ali rdečega mesa. Prelijemo jo s tržaško omako, ki jo pripravimo tako, da v sekljalniku zmešamo nekaj strokov česna, svežega peteršilja z vrta ter dobrega domačega olivnega olja. Malčkom ter občutljivim na česen tržaško omako serviramo posebej. Postrv serviramo s krompirjem ali blitvo, nam najljubša pa je kombinacija, ki jo pripravimo na sledeč način: na česnu in olju na hitro prepražimo blanširano blitvo ter jo solimo in popramo. Dodamo ji žličko ali dve kisle ali sladke smetane (po okusu) ter vanjo vmešamo kuhan krompir. Dober tek!
                                             
Tako soško postrv pripravljamo v Gostišču Stari Kovač Bovec
Obljuba dela dolg! V Bovcu uporabljamo tako ovčjo kot običajno skuto, receptov za izvrstne jedi pa je ogromno. Izbira skute je odvisna predvsem od želja in okusa, jed, ki jo boste z njo pripravili, pa predvsem od vaše ustvarjalnosti in navdiha. Priporočilo gostišča Stari kovač pa je tole:

ZELENJAVNA PITA Z DOMAČO SKUTO
Testo
125 g bele pšenične moke
125 g polnozrnate moke
1 jajce
2 žlici domačega olivnega olja
9 žlic hladne vode
ščepec soli
Nadev
300 g skute
1 jajce
4 žlice zdroba
1 večja bučka
1 zelena paprika
250 g koruze
zelenjava po želji
sir po želji (gorgonzola, mozzarella, ovčji sir)

Iz sestavin zamesimo testo ter ga premažemo z olivnim oljem in pustimo počivati. Medtem pripravimo nadev tako, da v posodi zmešamo skuto, jajce in zdrob ter popečemo zelenjavo in jo začinimo. Po ohladitvi ji dodamo zmes s skuto ter jo postavimo v hladilnik. Ker se je testo do sedaj že dodobra spočilo, ga razdelimo na večji in manjši del ter razvaljamo na velikost našega tortnega modela + nekaj dodatnih centimetrov za rob. Večji del testa vložimo na pomaščen tortni model, nanj naložimo zelenjavno-skutni nadev in sir ter ga pokrijemo z manjšim delom testa. Pri 180 °C pečemo 40 minut in ga vzamemo iz pečice. Če bomo pred serviranjem na pito položili vlažno krpo bo testo mehko in voljno.
Skutno-zelenjavna pita v gostišču Stari kovač

Z domačo skuto pripravljamo tudi odlično jagodno pito!

1 komentar: