Translate

4/13/2014

Čemaž!

Spomladi na plano požene marsikatera okusna in zdravilna rastlinica. Čemaž (Allium ursinum) je od bratranca česna pobral veliko zdravilnih lastnosti ter močan, aromatičen okus. Pri nabiranju moramo biti previdni, da ga ne zamenjamo z jesenskim podleskom, belo čmeriko ali šmarnico.


V gostišču Stari Kovač v Bovcu čemaž shranjujemo v obliki čemaževega pesta, čemaža z olivnim oljem ter blanširanega v zamrzovalniku. Iz čemaža nato celo leto pripravljamo odlične specialitete, saj je uporaben tako kot začimba, zdravilo ali glavna sestavina jedi. Nekaj receptov si lahko preberete na blogu, več pa na naši spletni strani www.starikovac.com, kjer si lahko preberete tudi nekaj o našem čudovitem Bovcu. Lepo vabljeni na obisk!


  •  Čemažev pesto
V sekljalniku zmešamo šop čemaža, olivno olje, sol, orehe in mandeljne ter nasekljanemu pestu primešamo nastrgan parmezan. Pesto shranjujemo v kozarčkih, ki jih imamo spravljene v temi in na hladnem. Odlično se prileže kot omaka za testenine, zabela za solato ali dodatek k jedem namesto tržaške omake.
  • Čemažev namaz
Eno žlico čemaževega pesta ali sveže sesekljan čemaž v olivnem olju dodamo domači ovčji skuti ter dobro premešamo. Namaz začinimo s soljo, poprom in po želji baziliko ter origanom. Tako pripravljena skuta je odlična alternativa zloglasnim bovškim čompam s skuto!
  • Čemaževa juha
V lonec damo na kocke narezan krompir in korenje ter juho vsaj 10 minut pustimo vreti. Med tem pripravimo maso za čemaževe vlivance tako, da zžvrkljanemu jajcu dodamo pol žličke soli, eno žlico čemaževega pesta ter noževo konico pecilnega praška. Zmesi dodajamo zdrob dokler ne dobimo teksture, primerne za vlivance, ter jo pustimo počivati okoli 15 minut. Juhi dodamo nasekljan šop svežega čemaža ali dve žlici shranjenega blanširanega čemaža iz zamrzovalnika ter jo zmiksamo s paličnim mešalnikom in začinimo po okusu. Vlivance najlepše oblikujemo s pomočjo dveh malih žličk in mlačne vode, v katero ju pomakamo med posameznimi vlivanci. Juhica naj se pokuha še okoli 10 - 15 minut, potem pa hitro k mizi!

Ni komentarjev:

Objavite komentar